Frequently Asked Questions

Antwoord op al jouw vragen

“Zal ik wel klanten vinden?” is zowat de meest voorkomende vraag die men mij stelt. Het is dus een angst waar velen mee zitten. Het is niet een kwestie van “klanten vinden”, maar “klanten aantrekken”. Tijdens de opleiding leer je exact wat je allemaal moet doen om de (juiste) klanten aan te trekken. Daarnaast heb ik een groot netwerk van ondernemers die willen samenwerken met een VA. De VA-Academy heeft ook een aantal partners die heel regelmatig beroep doen op VA’s. Redenen genoeg dus om aan te nemen dat je zeker klanten zal vinden.
VA’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe kan je je dan onderscheiden ten opzichte van je concullega’s (ik noem het bewust geen concurrenten). Er zijn 2 belangrijke factoren waarmee je je kan onderscheiden in de markt. Enerzijds door een goede opleiding te volgen. Daar leer je alle kneepjes van het vak en kan je je onderscheiden in kwaliteit. Anderzijds – en dat komt aan bod tijdens onze opleiding – is het een kwestie van je te onderscheiden door te zijn wie je bent. Er is er maar 1 die is zoals jij, en dat ben jijzelf.
Dat is moeilijke vraag. Ongetwijfeld zijn er al een heleboel zaken die je reeds hebt: je computer, je gsm,… Doch zijn er een aantal zaken waar je – wanneer je een succesvolle business wil uitbouwen – rekening mee moet houden. In eerste instantie is het volgen van een opleiding écht een hele goede investering. Je leert er op hele korte tijd alles wat je nodig hebt om succesvol te zijn. Je zal zien dat je die investering héél snel terugverdient. Daarnaast moet je zeker ook een website hebben en een klein marketingbudget voorzien. Tijdens de opleiding vertel ik je hoe je exact tewerk moet gaan om voor zo weinig mogelijk geld, zoveel mogelijk resultaat te hebben. Deelnemers aan de opleiding, krijgen ook een leuke korting bij onze partners. Zo verdien je ook al gauw een stukje van je investering terug.
Eerst en vooral wil ik je proficiat wensen omdat je de stap heb gezet! En uiteraard kan je de opleiding dan nog volgen. Je zal merken dat je – wanneer je de opleiding volgt – af en toe een stapje terug moet zetten, de zaken even langs de andere kant gaat bekijken. Hierdoor zal je nog veel beter weten hoe je écht succesvol kan worden als VA. Want een business starten is niet zo moeilijk, maar om er een succesvolle business van te maken, daarvoor moet je wel een aantal doordachte stappen zetten. Het zijn net die zaken die je leert tijdens de opleiding.
Uiteraard! Een VA is immers ook een freelancer, met dat verschil dat freelancers vaak bij klanten ter plaatse werken en VA's bijna uitsluitend van op locatie. Maar ze hebben wel gelijkaardige noden en behoeften.
Niet iedereen beschikt over hetzelfde budget, of dezelfde mogelijkheden. Vandaar dat de opleiding in verschillende vormen kan worden gevolgd. De live-trainingen zijn – zoals het woord het zegt – live gegeven. Dat betekent dat er interactie mogelijk is tussen mij als trainer en jij als deelnemer. Je kan vragen stellen, extra uitleg vragen, enzovoort. De lessen gaan op een vast tijdstip door, uiteraard virtueel. Kan je om de één of andere reden een les niet bijwonen, blijft de opname ter beschikking. In het zelfstudietraject zijn het vooraf opgenomen filmpjes in combinatie met uitgeschreven teksten, tutorials, enzovoort. Hier kan je volledig op je eigen tempo, waar en wanneer je wil, het traject doorlopen. Let wel: enkel zij die de live-trainingen hebben gevolgd, komen in aanmerking voor een certificaat. Hiermee kunnen ze zich (later) registreren bij de Belgische Vereniging voor Virtuele Assistenten (BVvVA). Denk dus goed na welk traject je wil volgen.
Uiteraard! De opleiding is vooral bedoeld voor startende VA’s. Je hoeft dus nog geen ervaring te hebben als VA. Weet je nog (ook) niet welke diensten je kan of wil aanbieden? Geen nood! Tijdens de opleiding wordt je dat helemaal duidelijk. Stap voor stap bekijken we wat jij allemaal kan gaan doen.
Loop je ook al een tijdje met het idee om VA te worden? Of ontdekte je maar net dat een job als Virtueel Assistente bestaat? Word je al blij van het idee dat je vanaf nu van thuis uit kan werken, enkel kan doen wat je graag doet, je eigen baas kan zijn,…? Maar slaat de twijfel meteen toe? Dan heb ik goed nieuws! Tijdens de VA Start-up training worden alle angsten en vragen waarmee je zit weggewerkt. Je leert exact die stappen die je moet zetten om een succesvolle business uit te bouwen. Wanneer je die zaken toepast, heb je gegarandeerd succes! Er zijn al heel veel VA’s die je zijn voorgegaan en hierdoor een succesvolle business hebben uitgebouwd.
Absoluut! En steeds meer! Belgische ondernemers zien steeds meer de voordelen van het samenwerken met een VA. Ze schakelen ze in voor allerhande vormen van ondersteuning. Wat ik wel vaak hoor is dat ondernemers teleurgesteld zijn in de kwaliteit van VA’s. Dat ze het lastig vinden om een kwalitatieve VA te vinden. Om het kaf van het koren te scheiden, krijgen de VA’s die de VA Start-up training volgden bij de VA-Academy een certificaat. Dit onderscheidt hen van de VA’s die zonder enige kennis en ervaring de markt opgaan. Wanneer je de opleiding hebt gevolgd, kom je automatisch in een poule terecht waar ondernemers jou als kwalitatieve VA kan vinden.
Jazeker! We willen er immers voor zorgen dat iedereen zijn droom kan waarmaken en dit niet mag afhangen van je beschikbaar budget. Wil je hierover meer informatie, stuur dan eventjes een mailtje naar alison@va-academy.be. Je krijgt dan alle informatie toegestuurd.
Absoluut! Meer nog: de meeste VA’s vinden nog tijdens de opleiding hun eerste klanten. Het wordt immers duidelijk hoe eenvoudig het kan zijn om klanten te vinden. Eens je de nodige inzichten hebt verworven, loopt het als een trein. Verder krijg je een checklist van wat je allemaal moet doen om te starten als zelfstandige.
Uiteraard kan dat! Ik ben ooit ook gestart in bijberoep. Je kan dan eerst je business uitbouwen en zo systematisch laten groeien tot je er je fulltime job kan van maken. Jij bepaalt gewoon zelf hoe ver of hoe snel je wil gaan daarin.
Natuurlijk kan je dat. Maar of je dan ook succesvol zal zijn, is maar de vraag. Het is erg tijdrovend om op zoek te gaan naar alle nodige kennis en informatie. De tijd die daarin kruipt, had je makkelijk al aan de slag kunnen zijn voor klanten, en dus geld kunnen verdienen. Daarnaast is het vergaren van kennis niet voldoende, het is ook een kwestie van het op de juiste manier toe te passen. Wat dat voor een VA betekent, kom je alleen te weten van mensen met ervaring in het vak. Maar de opleiding biedt nog zoveel meer: persoonlijke coaching, handige checklijstjes, een netwerk aan collega VA’s en potentiële klanten. Daarnaast krijg je alle nodige informatie over het opstarten van je eigen bedrijfje, de do’s en de dont’s. En bovendien, wil je erkend VA worden en toetreden tot de Belgische Vereniging voor Virtuele Assistenten (BVvVA), is het noodzakelijk een opleiding te volgen.
Met meer dan 22 jaar ervaring als VA “avant la lettre”, kan ik wel zeggen dat ik de klappen van de zweep ken. Dat betekent dat ik zelf proefondervindelijk heb vastgesteld wat wel en wat niet werkt. Daarnaast deel ik de kennis die ik heb opgedaan tijdens talloze opleidingen in binnen- en buitenland met al mijn studenten en coachees. De opleiding is dus een volledig pakket van alles wat je nodig hebt om succesvol te worden als Virtueel Assistente. Verder ben ik auteur van het boek “101 Tips voor een succesvolle business als Virtueel Assistente”.
‘Welk diploma moet ik hebben om VA te worden?’ of ‘Wat moet ik allemaal kennen of kunnen als VA?’ Dit zijn vragen die ik heel vaak te horen krijg. Echter de insteek is heel anders. Je moet je afvragen: ‘Waarmee kan ik de ondernemer helpen?’ ‘Wat doe ik graag en waar heb ik expertise in?’ Dat is waar het om draait. Enige ervaring is echter wel vereist. Ondernemers die samenwerken met een VA verwachten dat de VA de expertise in huis heeft. Het is dus wel belangrijk dat je enige ervaring hebt in de diensten die je zal aanbieden.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stuur ons een berichtje en we bezorgen jou het antwoord.