Mijn missie: “Doe wat je graag doet en laat de rest aan anderen over”

Mensen die mij kennen, die vereenzelvigen deze uitspraak al met mij…  maar ik kan het niet genoeg herhalen…

“Jij bent altijd zo energiek & zo enthousiast”, zeggen mensen me vaak. Wel dat komt omdat ik ervoor heb gekozen datgene te doen wat ik graag doe. Daar krijg je immers energie van! Een logisch gevolg is dat je er automatisch vrolijk en enthousiast van wordt.

Uiteraard ziet mijn bedrijf er nu helemaal anders uit dan 20 jaar geleden. Alles begon met een passie voor administratie…  Ik ben nog van de generatie dat er nog geen computers waren en men het met typmachines moest stellen…  Ik was nog erg jong toen ik het erg leuk vond om allerlei teksten over te typen, boekjes te schrijven,…  een geboren secretaresse…

Ik startte dan ook op mijn 23e mijn eigen zaak. Overdag werkte ik fulltime op de administratieve dienst van een regionaal ziekenhuis. Daar waren dokters-specialisten met een thuispraktijk die iemand zochten om hun administratie te verzorgen.

Een BTW-nummer aanvragen en hup…  ik was vertrokken…

Aan het einde van de eerste maand, mocht ik mijn eerste factuur maken. Op een factuur moet toch een bedrijfsnaam en een logo staan, bedacht ik me. Qua benaming kwam ik niet verder dan “Administratiekantoor Stessens Alison”. Iets beters kon ik niet verzinnen op dat moment…  Voor het logo zocht op het (prille) internet een afbeelding die aangaf wat ik deed: een computerscherm (zoals dat er destijds uitzag), een muis en een toetsenbord…

Zo, dat had ik dan al…

Maar dat was niet het enige wat ik me afvroeg… ik berekende het aantal uren dat ik had gewerkt en vermenigvuldigde dat met het uurtarief dat ik had afgesproken met de dokters. Pas toen ik het eindtotaal had berekend en me bedacht hoe hard ik daarvoor had moeten werken,… besloop me even het gevoel: oei, dat is precies niet zoveel.

Maar ik had er verder geen tijd voor om erbij te blijven stilstaan. Ik had het ontzettend druk: werken voor mijn klanten, ik had een man en jong kindje om voor te zorgen en het huishouden riep me ook steeds tot de orde…

Voor ik het wist, had ik “werk te veel en tijd te weinig”… 

Had ik nu het gat in de markt gevonden? Of had het (ook) met iets anders te maken?

Gaandeweg begon ik me te realiseren dat ik eigenlijk nooit echt had stilgestaan bij een prijsberekening.    Ik was zo blij dat ik de kans kreeg om voor die dokters aan de slag te gaan, dat ik mijn prijs laag genoeg zette, zodat ik de opdracht zeker binnen haalde.

De ‘tamtam’ deed zijn werk goed binnen het ziekenhuis. De ene dokter bracht de andere mee…  natuurlijk vertelden ze er in 1 adem bij hoe veel (of tenminste hoe weinig) mijn uurtarief was.

De grote sprong…

Na een aantal jaartjes mijn bijberoep te hebben gecombineerd met mijn job (eerst fulltime, daarna parttime), waagde ik in 2000 de grote sprong in het diepe zwembad…  niet wetende hoe diep het zwembad was, of hoe ver de overkant was, of ik de overkant wel zou halen, laat staan dat ik wist met welke ‘slag’ ik daar zou geraken… Je hebt er wel wat lef voor nodig om in dat diepe ijskoude water te springen.

1 ding wist ik zeker: ik zou aan de overkant geraken, al was het met de baksteenslag…

Je leert sneller zwemmen dan je denkt!

Omdat je geen vangnet hebt als zelfstandige, is er slechts 1 weg, en die is vooruit. Maar dat betekent niet dat je altijd tegen de golven in moet zwemmen. In tegendeel! Je kan die golven gebruiken om op te surfen, alleen moet je weten hoe.

Proefondervindelijk vaststellen, het jezelf allemaal leren of in de leer gaan bij diegenen die het pad al geëffend hebben?

Ik koos voor dat eerste…  maar dat zegt vooral iets over mijn persoonlijkheid. Ik doe alles graag op mijn eigen manier en hou wel van avontuur. Dat zorgde ervoor dat ik sommige stappen in de verkeerde volgorde zette, dat ik op een zandbank strandde… mijn bootje soms water maakte,… maar telkens opnieuw stelde ik mijn strategie bij en zat ik weer op koers.

Vraag raad aan diegenen die het als eens hebben voorgedaan

Ik heb van weinig zaken spijt in mijn leven. Maar mocht ik het opnieuw doen, zou ik het toch op een iets andere manier aanpakken. Ik heb vaak veel tijd en energie verspild en dus ook business & geld gemist omdat ik op zoek moest gaan…

  • Wie is mijn ideale klant? En waar vind ik die?
  • Wat is een juiste prijs voor mijn dienst (of product)?
  • Hou ik me wel met de juiste dingen bezig?

Pas toen ik advies ben gaan inroepen door collega ondernemers, kreeg ik de wind in de zeilen. Zij keken van op afstand mee naar mijn business en stelden mijn koers bij. Ze vertelden me dan ook nog hoe ik de zeilen moest zetten om het meeste wind te vangen en dus hard vooruit te gaan.

Door datgene te gaan toepassen wat zij mij vertelden, ben ik op korte tijd heel erg gegroeid. Is mijn business om minder dan 5 jaar uitgegroeid van een eenmanszaak waar ik kei hard in werkte, naar een bloeiende onderneming met enkele 10-tallen enthousiaste mensen die enkel datgene doen wat ze graag doen. En toen was het cirkeltje rond…

22 jaar later & wijzer

Vanuit mijn 22 jaar ervaring als zelfstandig ondernemer & mijn passie voor het vak, wil ik graag de (startende) zelfstandige ondernemers helpen ervoor te zorgen dat zij ook datgene kunnen doen wat ze graag doen. Waar ze uiteindelijk zelfstandige voor geworden zijn.

Het is allemaal niet zo moeilijk als je denkt!

Vaak hoor ik: “Ik zou wel willen, maar ik durf niet…”  Dat vind ik dan altijd zo jammer! Want als je je laat begeleiden door experts die jou ondersteunen bij de opstart, dan spaar je veel tijd, energie en geld. Ze vertellen jou stap voor stap wat je moet doen (en wat je zeker niet moet doen).

Op die manier is het ondernemerschap iets waar je gewoon heel vrolijk en enthousiast van wordt! Je doet wat je graag doet en je laat de rest aan anderen over.

Waar wacht je nog op?

Neem snel een kijkje op www.va-academy.be en make your dreams comes true!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven