Waarom het voor vrouwen interessant is om te ondernemen

Slechts 1/3 van de Belgische ondernemers zijn vrouwen. Dat is ontzettend jammer, want er zijn best wel wat voordelen verbonden aan het ondernemerschap!

 1. Je kan doen wat je graag doet, waar je passie ligt

Burn-out en bore-out steken steeds meer de kop op. Mensen kunnen hun “ei” niet kwijt, of de werkdruk ligt zo hoog, dat ze volledig opgebrand raken.

Vaak heeft het ermee te maken dat je werkgever je opdrachten geeft waar je oren niet gaan van flapperen of je ogen niet van gaan blinken.

Als zelfstandig ondernemer kan je je volledig richten op jouw ideale klant. Je biedt hen die dienst of product aan waar jouw passie helemaal naar uit gaat.

Voor die dingen waar je niet goed in bent, of liever vanaf bent, kan je gaan samenwerken met andere (vrouwelijke) ondernemers zodat je voor elkaar een win-win kan betekenen.

 2. Je hebt meer vrijheid

Wanneer je je eigen baas bent, betekent dat ook dat je zelf je planning organiseert. Je je afspraken plant wanneer het voor jou best uitkomt, vakantie neemt wanneer je wil,…

Maar dat betekent eveneens dat je de discipline moet hebben om aan de slag te gaan, ook bij mooi weer, of wanneer je liever iets anders zou willen doen. Je hebt immers rekening te houden met de deadlines die je met je klanten hebt afgesproken.

Uit eigen ervaring kan ik je ook wel vertellen dat – wanneer je werk je passie is – je uiteindelijk veel meer uren werkt dan dat je dat deed als werknemer. Maar het voelt veel minder aan als ‘werken’.

 3. It’s just another way of life

Ondernemer zijn is een totaal andere levenswijze dan wanneer je als werknemer ergens aan de slag bent. Maar ook hier zijn – zoals aan alles – voor- en nadelen verbonden.

Als zelfstandige sta je volledig zelf in voor je inkomen. Dat is een hele verantwoordelijkheid. Maar laat je daardoor niet afschrikken. Je moet je dus goed voorbereiden vooraleer je de stap waagt, zodat je maximaal kans op slagen hebt.

Want eens je de weg van zelfstandige hebt ingeslagen, wil je nooit meer terug… Althans voor mij is dat zo!

 4. Je wereld wordt groter en interessanter

Vrouwelijke ondernemers trekken elkaar heel erg aan. Wij als vrouwen weten wat het betekent om te ‘multitasken’ en alles in goede banen te leiden. Dat schept dus een band.

Je zal merken dat – wanneer je bijvoorbeeld gaat netwerken – je heel veel andere interessante vrouwen zal tegenkomen, waar je lief en leed mee kan delen.

Blijf dan zeker ook niet op je eilandje zitten, maar tracht zoveel mogelijk in contact te komen met andere (vrouwelijke) ondernemers.

Want dat is – wanneer ik het opnieuw zou doen – iets wat ik sowieso anders zou aanpakken. Ik heb de eerste jaren als zelfstandige teveel op mijn eilandje geleefd, waardoor je wereld er plots heel klein uit ziet.

5. Verenig je met andere vrouwelijke ondernemers en ga samenwerken

Een veel gemaakte (denk)fout is dat je je business moet beschermen. Vaak zijn zelfstandigen (en meestal vrouwen) bang van concurrentie. Ze gaan zich daarom heel protectionistisch opstellen.

In mijn denkwereld bestaat ‘concurrentie’ niet. Ik denk steeds in termen van mogelijkheden. Mogelijkheden om samen te werken.

Dat verruimt jouw wereld in alle opzichten: je hebt een groter netwerk. Die zaken die een collega niet kan doen, kunnen worden doorgegeven aan jou en omgekeerd.

En vooral: zoek die personen op die zaken voor jou kunnen doen die jij niet graag doet, of niet goed kan.

Pas dan kan je er echt helemaal voor gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven